In de eerste wedstrijd van het seizoen won Spirit met 0-1 van FC Den Helder. Niek Botman nam namens Spirit, door zijn late goal, de 3 punten mee naar Hoogkarspel. Vandaag was de return. Goed om te weten: na de winterstop won Den Helder al zijn wedstrijden. Spirit verloor ze alle 3…

Op deze wedstrijd waren ook 4 trouwe Zouaven supporters afgekomen. Bij uitwedstrijden van Zouaven blijkt Spirit voor deze mannen een prima alternatief om de zondagmiddag door te komen. En ze mogen hier graag komen, aldus Klaas Neuvel, de spreekbuis namens deze groep.

Een prima eerste helft. Dat moet coach Hans Valk ook hebben gezien. Een geconcentreerd en gretig Spirit die in de 13e minuut op voorsprong kwam door een afstandsschot van Joost Reus. Onderweg nam de bal nog een been mee van een Den Helder speler, waardoor de keeper waarschijnlijk werd verrast. De bal verdween uiteindelijk in de verre hoek. Keeper Jelmer Philip verbouwereerd achterlatend.

De echte kansen voor Den Helder kwamen pas op het eind in de eerste helft. In die fase moest o.a. de paal nog een keer redding brengen. En een aantal scrimmages deden zich voor in het doelgebied van Jan, maar uiteindelijk haalde Spirit zonder verdere kleerscheuren de rust.

Den Helder begon goed aan de 2e helft. Spirit ervoer meer druk dan daarvoor. Na 10 minuten kreeg Spirit 6 corners in een tijdsbestek van 5 minuten. Maar een goal viel er niet. Langzaam kwam Den Helder dichter en dichter bij het doel van Jan. Heel dichtbij waren zij toen de voet van Jan redding bracht. De wedstrijd bleef aantrekkelijk voor het publiek. Een kwartier voor het eind stond Cees zijn plaats af voor de thuis debuterende Joost Schoonen (speelde 3 minuten als invaller in de uitwedstrijd bij KSV).Hij liet gelijk van zich gelden toen hij op links doorbrak. Met de snelheid waarbij hij zijn tegenstander achter zich liet was op zijn minst indrukwekkend. Het enige wat zijn directe tegenstander zag was het rugnummer van Joost: 14. Waar kennen wij dat nummer ook al weer van….

Voor Joost werd zijn thuisdebuut een mooie apotheose. Vanaf links stoomde Lennart op, zocht de achterlijn op en legde de bal terug op de 16. Joost stond daar goed gepositioneerd, en met links schoot hij de bal bij de 2e paal binnen. Zijn eerste goal in Spirit 1 betekende de 2-0. Met nog 10 minuten te gaan kon het eigenlijk niet meer fout gaan.

Maar die 10 minuten bleken achteraf 21 minuten te zijn. Scheidsrechter Broers zag voldoende redenen om deze lange blessuretijd toe te kennen. Maar ook deze fase kwam Spirit ongeschonden door. Spirit wint in 2019 voor het eerst en snoept dit seizoen 6 punten af van Den Helder.

De winst komt als geroepen. Als je 3 wedstrijden achter elkaar verliest is het beste medicijn een winstpartij. Mooi voor Hans Valk en zijn technische staf. Het zijn hun eerste punten na het vertrek van Jan Berkhout.

Nagenoten werd er in de kantine van Spirit, waar nog eens 2 debutanten waren te vinden. Gerdy en Mandy stonden voor het eerst achter de bar en dat deden ze met verve. Ook zij mogen blijven.

Jan Otsen was met zijn 13e minuut de winnaar van de Spiritminuut. De foto’s in het fotoboek zijn van Gerrit.

 

SC Spirit’30 – FC Den Helder: 2 – 0
’13: 1 – 0    Joost Reus
’81: 2 – 0    Joost Schoonen