Na 78 minuten was de headline voor het verslag al bedacht: “Spirit koploper na winst op Grasshoppers”. Een kwartier later: een andere headline en positie 9 i.p.v. plek 1.

Spirit – Grasshoppers was meer dan en gewone wedstrijd. Het was een weerzien met zijn-hele-leven-bij-Spirit-speler Patrick Oud. Nog niet gescoord bij zijn nieuwe club (in competitie verband wel te verstaan). De Pupil van de Week Sven Degeling passeerde hem zonder problemen. Conclusie: van Patrick zouden we geen last hebben vandaag… In de basis zagen we weer een aantal basisspelers terug: Joost Neuvel, Rob Reus en Toine Kors.

Coach Dick Knijn van Grasshoppers liet vanaf minuut 1 weten dat hij er was. Verbaal en non-verbaal spoorde hij buiten de dug-out zijn elftal aan. “Keurig”, “goed”, “klasse”, “sterk”, “lekker”. Hij straalde gedrevenheid uit. Vooralsnog had dit een positief effect op zijn team. Grasshoppers had een licht veldoverwicht, wel zonder échte kansen. Spirit daarentegen zat nog niet lekker in de wedstrijd, de passes waren slordig, men kon elkaar niet ‘vinden’.

Min of meer tegen de verwachting in viel de 1-0. Op links brak Roel door en wist met zijn rechter bij de 2e paal Spirit op voorsprong te zetten. Die voorsprong had een positieve invloed op het spel van Spirit. Rob was dichtbij de 2-0.

Grasshoppers kwam scherper uit de kleedkamer dan Spirit. Eerst moest Jan gestrekt, een afstandsschot ging maar rakelings naast de kruising. Op dat moment hadden zij de meeste aanspraak op een goal. Maar als je ‘m niet maakt, dan valt ie aan de andere kant. Zo nu ook. Na een kwartier spelen tastte een verdediger van Grasshoppers mis. Lennart profiteerde en had vrij baan richting het vijandelijk doel. Dick Knijn wist toen al dat de 2-0 zou vallen. En inderdaad. Lennart maakte hem fraai af.

Geen vuiltje aan de lucht. Althans, zo leek het. Met nog een kwartier te gaan zat er een aantal spelers van Spirit er doorheen. En juist in die fase werd het 2-1. Een mooie goal, dat moet gezegd, na een verkeerde inschatting van de goed kepende Jan.

De tegenstander rook bloed. De trainer voelde dat ook. De supporters voelden het. Hier viel meer te halen. Het vonnis werd voltrokken. Notabene door Patrick Oud. De voorzet vanaf rechts. De kopbal van Patrick. Misschien niet eens zo’n goede kopbal. Maar goed genoeg. Jan kon de bal nog met één hand beroeren. Maar niet meer dan dat. De 3 punten werden er één.

De wereldredding van Jan in de allerlaatste minuut bleek uitstel van executie. Een afstandsschot werd volgens de scheidsrechter bewust via de arm gekeerd. Arjan werd met zijn 2e geel bestraft en Spirit met een penalty. Patrick nam namens Grasshoppers de verantwoordelijkheid op zich. Over de grond, links in de hoek – zo verklaarde hij na de wedstrijd – dat is hoe hij de penalty’s neemt. Coach Dick durfde niet te kijken. Na de wedstrijd zag hij de met succesvol genomen penalty – zijn assistent had deze met de mobiel gefilmd – terug. Het ene punt werd geen punt.

Het horror scenario, aldus Ronald Visser, had zich voltrokken. Spirit gaf in een kwartier tijd de winst uit handen. Zag een rode kaart voor Boekie en in de verre blessuretijd ook nog eens een rode kaart voor Lennart.

Spirit eindigde de wedstrijd met 9 spelers en met 0 punten. Zo sta je virtueel aan kop, en zo sta je op een 9e plek. Dat is de harde waarheid van vandaag. Achter je laten en focussen op de volgende wedstrijd. Een cliché maar zo schijnt het te werken in de sport. GS.

De foto’s van deze wedstrijd door Fred en Gerrit zijn later terug te vinden in het fotoboek.

SC Spirit’30 – Grasshoppers: 2 – 3

’32: 1 – 0 Roel Botman
’59: 2 – 0 Lennart Bakker
’78: 2 – 1
’81: 2 – 2 Patrick Oud
’91: 2 – 3 Patrick Oud