Geschiedenis

SC Spirit ’30 is in 1968 ontstaan door het samengaan van de voetbalverenigingen HEO (Hoogkarspel En Omstreken) en Witrood. Witrood was de rooms katholieke club van het dorp en opgericht in 1930, terwijl HEO “neutraal” was en opgericht in 1932. De twee verenigingen waren ontstaan uit de voetbalclub Zwaluwen die rond 1930 was opgeheven. Beide clubs hadden elk een veld tot hun beschikking: HEO speelde op het zogenaamde “D-veld” in de buurt van de Tolweg, Witrood speelde op een veld ter hoogte van het huidige winkelcentrum De Reigerspassage. Witrood had trouwens een voor die tijd relatief goede accomodatie: twee kleedkamers gescheiden door twee hokjes, waarvan er een bestemd was voor de scheidsrechter en de tweede fungeerde als opslag voor materialen. Ook was Witrood al vroeg aangesloten op het waterleidingnet. Het had daarnaast een tribune, maar die overleefde de hongerwinter niet …

FUSIE
Begin zestiger jaren kwam er een nieuw sportcomplex met drie velden – de huidige situatie – waar zowel HEO als Witrood gebruik van gingen maken. Dat was het startsein voor het samengaan van beide verenigingen. Op 30 maart 1968 begonnen de gesprekken tussen de beide besturen over een fusie. Op die dag werden de plannen gesmeed voor het samengaan, waarna de ideeen aan de leden van beider clubs werden voorgelegd. Op 22 april was er een teach-in onder leiding van de heer P.J. Koster, “de wethouder van sportzaken van de gemeente van Hoogkarspel”, tussen beide besturen (met J. Visser als voorzitter van Witrood, en P. Visser als voorzitter van HEO) en hun leden waarin de besturen de plannen tot fusie verdedigden ten overstaan van de leden. Alleen van Witrood kant was er licht verzet, verder was iedereen redelijk enthousiast. Toen aan het eind van de vergadering gevraagd werd of er iemand was die bezwaar had, bleef het gelukkig stil en daarmee was de weg vrij voor de fusie.
CLUBKLEUREN

Als clubkleuren werd gekozen voor rode shirts, witte broek (beide kleuren van Witrood) en blauwe kousen (de kleur van HEO), alsmede een blauw embleem met de nieuwe clubnaam. De nieuwe club wilde men in eerste instantie WHC gaan noemen zodat de namen beider clubs bleven bestaan: Witrood Heo Combinatie. De club zou echter verder door het leven gaan als SC Spirit ’30. Die naam rolde namelijk na een prijsvraag als winnaar uit de bus. De leden wilden een nieuw begin met een totaal andere naam, zonder verwijzingen. Het ledental kwam op 240, 80 van HEO en 160 van Witrood. SC Spirit ’30 zou uitkomen in de 1e Klasse C van de afdeling Noord-Holland, de klasse waar Witrood voor de fusie ook speelde.

ACCOMMODATIE
Meteen na de fusie rees het plan voor het bouwen van een nieuwe kantine. Dit plan werd in 1971 gerealiseerd. Met behulp van de leden werd naast het A-veld een houten kantine neergezet die tot 1987 standhield. In 1972 werd ook een verhard trainingsveld aangelegd, vanaf toen was het dus mogelijk om ook in hele slechte weersomstandigheden te trainen. In 1987 werd het nieuwe en huidige clubgebouw geopend. Geld hiervoor werd betrokken uit “Eigen Geld”, “Hypotheek”, “Gemeentebijdrage”, “Zelfwerkzaamheid” en “Actie”. Als “Actie” zouden 3000 loten ter waarde van fl. 50,- verkocht worden. Uiteindelijk kwam er fl. 90.000,- voor het clubgebouw beschikbaar. Sinds het seizoen 2010 – 2011 beschikt onze vereniging over kunstgras (A-veld).

Nederlands kampioen van de afdelingen

1980, het “succesjaar”. Dat jaar werd SC Spirit ’30 kampioen van de Nederlandse Afdelingen. In 1977 was Spirit ’30 1 kampioen geworden van de 4e Klasse KNVB. De twee seizoenen daarna waren minder succesvol, want die seizoenen werden afgesloten met degradatie. De club vond zich daardoor terug in 1979 in de Hoofdklasse afdeling Noord-Holland. Onder trainer Ton de Haan werd de rug werd echter gerecht en het jaar daarna werd meteen het kampioenschap van de Afdeling Noord-Holland binnengesleept, waardoor SC Spirit ’30 weer binnen de KNVB kwam te spelenb. Door kampioen van de Afdeling te worden, mocht de vereniging ook deelnemen aan de strijd om het Nederlands kampioenschap, waar alle afdelingskampioenen aan meededen. Gesteund door de fans, die door zes bussen naar Zeist werden vervoerd, werd hier dan ook dit kampioenschap behaald. De selectie van toen: Stef Kunst, Jos Heilig, Huub Visser, Theo Ligthart, Piet Bakker, Peter Duijn, Johan Degeling, Dirk Bakker, Ivo Morsink, Siem Visser, Aad Hof, Hans Valentijn, Cor Souwer, Andre Maij en Jos Visser als spelers en Ton de Haan (trainer) en Herman Klaver (elftalbegeleider).

DE DERDE KLASSE

Onder leiding van Nic Huisman werd in het seizoen 1986-1987 het kampioenschap in de 4e Klasse behaald. Hierna speelde men zes jaar in de 3e Klasse. In het seizoen 1989-1990 werd de laatste ronde van de nacompetitie gehaald. De beslissingswedstrijd tegen KHFC uit Haarlem ging uiteindelijk in de verlenging met 4-3 verloren. Hoger heeft SC Spirit ’30 nooit gespeeld.

Kastje van Brugman


Via het “Kastje van Brugman” werd elke speler op de hoogte gehouden van de afgelastingen. De afgelopen 30 jaar groeide dit kastje in Hoogkarspel uit tot een begrip. Elke zaterdag- en zondagochtend bij slecht weer waren Gerbrand en Jantje Brugman in de weer om te achterhalen welke teams er waren afgelast. Ze werden dan door clubs gebeld of belden zelf clubs op en hoorden dan of de wedstrijd die daar door een van onze teams gespeeld moest worden afgelast was of niet. Die teams die afgelast waren kwamen dan in hun zelf gemaakte kastje (in Spirit kleuren) te hangen en dat kastje werd aan de Streekweg (naast de kerk) gezet zodat iedereen op de hoogte was.

 

Recente geschiedenis

De laatste jaren heeft SC Spirit ’30 doorlopend in de 4e Klasse B van de KNVB gespeeld. In het seizoen 2010 – 2011 wist SC Spirit ’30 onder leiding van Piet Wiersma promotie naar de 3e Klasse A te bewerkstelligen. In de nacompetitie was SC Spirit ’30 ongenaakbaar voor zijn tegenstanders en wist ze op Hemelvaartsdag (jawel, tijdens de Hoogkarspelse kermis!) promotie veilig te stellen.

Het seizoen erop neemt trainer Rob van der Werff het stokje over van Piet Wiersma die naar Andijk vertrekt. Het wordt een moeilijk eerste seizoen, maar weet zich te handhaven en weet uiteindelijk op een 7e plek te eindigen.

In het seizoen 2012 – 2013 weet Spirit zich sportief te versterken met een aantal nieuwe spelers. Zo zien wij een aantal oud-Spiritleden weer terug, waaronder Cees Duijn die de jaren ervoor bij Hollandia speelde. Ook Joost Reus en Pieter Koenis zoeken het ‘oude nest’ weer op. Van buitenaf worden Rens Nooter, Barry Rageh en Sjoerd Blom aangetrokken. Het aantrekken van deze spelers zou zich gaan uitbetalen. Het zou een prachtig en vooral spannend seizoen worden.

In de laatste periode van dat seizoen is het tussen enkele ploegen stuivertje wisselen om de eerste positive. Uiteindelijk zal het gaan tussen Spirit en LSVV uit Noord-Scharwoude.

Notabene op de laatste speeldag van de competitie, maar ook op de laatste kermisdag (!) van Hoogkarspel, moet er van gewonnen worden van deze concurrent die op dat moment 3 punten voorstaat. En juist op die dag speelt Spirit een van zijn beste wedstrijden van het seizoen. LSVV wordt met 2-0 verslagen. Hierdoor komt Spirit op de eerste plaats vanwege een veel beter doelsaldo. Maar deze is niet bepalend en een beslissingswedstrijd moet worden gespeeld. Spirit verliest echter met 2-0.

In de zomer van 2013 wordt de kantine ‘t Houg geheel gerenoveerd. Mede dankzij hoofdsponsor BasicLabel en subsponsors Koomen Glasfolies, Molenaar Woninginrichting en van den Berg Installatietechniek, is het een prachtige kantine geworden. Ook vindt dit seizoen de introductie plaats van het kledingfonds. Alle ruim 500 leden, van de F-pupillen tot de Senioren, worden in het nieuw gestoken en spelen hun wedstrijden in een uniform tenue. Met het aantrekken van kledingsponsor ‘t Pannekoekhuis Houtlust uit Hem krijgen ook alle minipupillen een nieuw tenue. Zij spelen in tenues van Champions Leage elftallen.

Kampioen 3e klasse, bekeravontuur

Seizoen 2013-2014 wordt nu al, sportief gezien, als een van de hoogtepunten van onze vereniging. Erik Gerrits heeft afscheid genomen als voorzitter, hij wordt opgevolgd door de eerste vrouwelijke voorzitter van onze vereniging: Dorien de Boer. Spirit heeft afscheid genomen van 1e speller Niek Reus die naar Zouaven vertrekt.

Nadat, dankzij een oproep van een jeugdlid, de Ajax Kids Tour was langs gekomen speelde Spirit in de districtsbeker in november 4-4 gelijk tegen Velsen. Na penalties bekert Spirit door. Op dat moment wist niemand hoe belangrijk de “panenka” van Cees Duijn zou zijn…

Spirit kwam steeds verder in de beker. Hoofdklasser VV Montfoort werd met grote cijfers verslagen en in maart van 2014 moest in en tegen Marken gespeeld worden. In de beker zat Spirit in een ‘flow’. Er werd met 3-1 gewonnen. De halve finale werd bereikt. Op 29 maart was het zover. Er was geloot tegen Topklasser GVVV uit Veenendaal. Ondanks een kansloze nederlaag van 8-1 was het voor heel Spirit een geweldig bekeravontuur geweest. En door het spelen van de kwartfinale werd een ticket verdiend in de landelijke KNVB-beker.

In de competitie ging het ook voortvarend. In de ranglijst stond Spirit steeds bij de 1e 3 plekken. En uiteindelijk zou Texel’94 onze naaste concurrent blijken te zijn. De laatste periode bleek nog heel erg spannend maar uiteindelijk werd Spirit kampioen met 5 punten voorsprong op deze naaste concurrent. Het kampioenschap, na winst op Kleine Sluis, werd uitbundig gevierd. Op diezelfde dag werden ook de A1-junioren kampioen. Samen werd dit gevierd tijdens een prachtig feest in onze kantine ‘t Houg.

In seizoen 2014 – 2015, op 7 september, was de aftrap van de 1e competitiewedstrijd in de 2e klasse tegen United-DAVO.

De laatste jaren

Spirit deed het goed, dat eerste jaar in de 2e klasse. In dat seizoen 2014 – 2015 haalde het een zeer verdienstelijke 7e plaats. En gezien de resultaten van het vorig seizoen in de beker speelt Spirit eind augustus tegen hoofdklasser EVV uit Echt. Winst op deze ploeg zou een vervolg wedstrijd – thuis – tegen AZ opleveren. Helaas kwam het niet zover.

In oktober maken we voor het eerst kennis met onze Spirit voetbalzuil. De familie Kors weet het sponsoren van een bal een nieuwe dimensie te geven met het ontwerpen van deze prachtige “balsponsorpaal”. Uniek op de West-Friese voetbalvelden. Ten behoeve van de renovatie van de kleedkamers wordt een obligatielening uitgeschreven. Binnen no-time wordt er 80.000 euro binnengehaald. Op onze sponsoravond ontvangt Spirit Hagenees John van Zweden.

Bij de start van seizoen 2015 – 2016 zien we sinds lange tijd weer een zaterdag senioren team op de velden. Spirit doet mee aan de Jumbo Voetbalplaatjes Actie. Iedereen, van jong tot oud, doet mee. Spirit maakt ook kennis met zijn nieuwe mascotte: Reigerdinho. Deze mascotte zal voornamelijk te zien zijn bij jeugdwedstrijden en jeugdactiviteiten. De sponsoravond wordt in 2016 ingevuld door schaatser Erik Hulzebosch. De website ondergaat een vernieuwing.

Aan het eind van het seizoen viert Spirit zijn 85-jarig bestaan. Het eerste elftal weet zich niet te handhaven in de 2e klasse en degradeert na 2 seizoenen weer naar de 3e klasse. Het zou tevens het laatste seizoen betekenen voor hoofdtrainer Rob van der Werff die zijn 5e seizoen ingaat. Jorgen Heurter, die op dat moment zaterdag 2e klasser BOL onder zijn hoede heeft, zal hem opvolgen.
Aan het begin van het seizoen 2016 – 2017 vindt een unieke veiling plaats: Spirit’30 & Friends Veiling ten behoeven van de uitbreiding van onze kantine en het rolstoel toegangelijk maken van onze kantine. Het wordt een succesvolle, unieke avond waarbij Spirit liefst 76.000 euro weet binnen te halen.