‘Wie zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weert’. Dé lijfspreuk van het Westfries Genootschap en in het bijzonder haar oprichter de Benningbroekse huisarts Gerard van Balen Blanken. Een man met een enorme belangstelling én diep gevoeld respect voor de Westfriese historie.  Zeker na WOII heeft die belangstelling en dat respect zich verspreid over de Westfriese dorpen. Vele oudheidkundige en historische verenigingen werden opgericht en ook de talloze culturele – en sportverenigingen, waarvan velen inmiddels een gevorderde leeftijd hadden bereikt, kregen oog voor en interesse in hun geschiedenis.

Zo ook het in 2020 ‘90 jaar jong’ geworden SC Spirit ’30.
Op 3 juni van dat jaar werd daar op heel mooie wijze blijk van gegeven.

Indrukwekkend vlagvertoon.

Op die zonnige woensdag werden, op een mooie, ruime en overzichtelijke plek van het complex, drie prachtige, grote vlaggen gehesen. Rechts de vlag van v.v. H.E.O.(Hoogkarspel En Omstreken), links die van r.k.v.v. Wit-Rood en fier in het midden, iets verheven boven de twee anderen, het dundoek van SC Spirit ’30; de in 1968 gevormde fusieclub. Een schitterende en waardevolle verrijking. Een ‘hulde aan het verleden’ en een ‘begroeting van het nu’.

Over symboliek gesproken.

Het ‘blauw’ van H.E.O. en het ‘wit en rood’ van r.k.v.v.Wit-Rood smelten als het ware samen tot het ‘rood, wit en blauw’ van SC Spirit ’30. Met elkaar brengen de vlaggen ons terug in de tijd en vertellen zij een verhaal… Het verhaal van de twee voormalige verenigingen; de ‘ouders’ van SC Spirit ‘30

Hoe is het zo gekomen met die vlaggen?

Ach… een idee werd een plan en een plan werd uiteindelijk werkelijkheid. Een betrokken lid van de groen- en onderhoudsploeg van de club, de terreinmanager, zag tijdens zijn werkzaamheden regelmatig drie degelijke masten onder de tribune liggen. Ze lagen er maar… Het ging hem aan ’t hart. Tegelijkertijd hield het 90-jarig jubileum hem bezig. “Hoe kunnen we de leden, dus óók de jeugd hier nog meer bij betrekken?” Toen werd het idee geboren; eureka! Een mooie opstelling van drie prachtige vlaggen op een ruime plek bij de entree. Dit trekt aandacht; óók van de jeugd. De zeggingskracht van het geheel. Hij zag het al voor zich. Koppen werden bij elkaar gestoken en spijkers werden met koppen geslagen. En op 3 juni was het zover. De fraaie dundoeken, geleverd door een bevriend bedrijf, konden worden gehesen. De stevige wind uit het noorden is de vlaggen én SC Spirit ’30 goedgezind. Zij wapperen pontificaal.

Maar nu het verhaal.

Wat ‘vertellen’ de vlaggen?
Bent u geïnteresseerd in het antwoord op deze vraag en wilt u de rest van het uitgebreide artikel lezen?

Het jaarboek 2021 van SHHW (Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud) kunt u op de volgende wijzen verkrijgen:
• In de gemakswinkel van de Reigerspassage
• Op de zaterdagen 13 en 20 november bij de stand van SHHW in de Reigerspassage
• Bij Henri Bleeker; Nieuweweg 101; tel. 563422

Veel leesplezier!

Deel dit bericht via: