We schrijven de 79e minuut. Uit een scrimmage maakt Joost Koenis de 2-3. Een ZAP supporter roept: “het geluk van de koploper”. Want inderdaad, op dat moment leek het er in geen geval op de Spirit de volle 3 punten naar huis zou nemen. Uiteindelijk zou dat ook niet gebeuren.

Spirit reisde vandaag af naar Breezand. Om uit te komen tegen Zwaluwen Anna Paulowna: ZAP. De statistieken gaven aan dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Maar persoonlijk geloof ik niet in statistieken…

Ook vandaag mistte het team van Hans Valk belangrijke basisspelers. Stef Bakker, Maarten Smit (beiden blessure), Joost Reus en Jim Bouwhuis. Laatstgenoemde werd letterlijk ‘ingevlogen’. Hij landde net na de middag op Schiphol, om in de 2e helft nog in te vallen. Wel was Joost Neuvel weer van de partij.

De eerste helft leek af te stevenen op een bloedeloze 0-0. Een ZAP supporter liet zelfs weten dat er “iets moest gebeuren”. Het vertoonde spel van ZAP was in zijn ogen 2e klasse “onwaardig”. Een teken dat het dus nog niet lekker loopt bij het team van Hans de Koning.

En juist net na dat moment kwam Spirit op voorsprong. Een vrije trap vanaf rechts werd door verdediger Joost geprolongeerd tot doelpunt. Hij was eerder bij de bal dan de keeper, en torende boven iedereen uit. Via zijn hoofd viel de bal bij de 2e paal binnen. Zowel de ZAP als Spirit supporters zullen weinig plezier hebben beleefd aan de eerste 45 minuten. De 2e helft daarentegen zou meer spektakel opleveren.

Het fluitsignaal voor de 2e helft klonk. De vaste supporters liepen achter de tribune langs, op weg naar hun plek achter het vijandelijk doel. En juist op dat moment scoorde Luc de 0-2. Hij werd de diepte ingestuurd en scoorde schitterend met een diagonaal schot. Kort daarna had de 0-3 moeten vallen maar tot ontzetting van alle Spirit supporters kopte Roel in kansrijke positie over. Slechts enkele minuten daarna viel de 1-2. De toon voor de 2e helft werd daarmee bepaald.

De goal van ZAP bracht namelijk het beste in hun spelers naar boven. Er werd voor elke meter gestreden, Spirit werd onder druk gezet en kwam hier nauwelijks onder vandaan. Mistte Roel eerder een opgelegde kans, een kwartier voor het einde was het de spits van ZAP die op enkele meters voor de doellijn niet kón missen. Maar deed dat tóch. Hij schoot huizenhoog over…

Toch zou ZAP kort daarna in het zadel worden geholpen. Volgens velen – de meesten waren natuurlijk Spirit supporter – was het een ‘kadootje’: de gegeven penalty door de scheidsrechter. Terecht of niet, de penalty werd verzilverd en ZAP kwam langszij. Met nog minder dan een kwartier kon het alle kanten opgaan. En het leek erop dat het de kant van Spirit zou zijn.

Victor trok de bal voor, via de paal viel de bal terug in het 5-meter gebied. De verdediger wilde ‘ruimen, maar Joost gooide zijn been ervoor en gleed zo de 2-3 binnen. “Het geluk van de koploper”, aldus de ZAP supporter.

Maar dat geluk ontbrak in de 90e minuut. Andere Joost (Joost Schoonen) brak door op rechts, kwam oog in oog met de keeper en stiftte de bal over hem heen. De paal voorkwam de 2-4 (zie de foto’s van Gerrit in het fotoboek) en een zekere overwinning. Zestig seconden later lag de bal wél in het doel. Aan de andere kant…

De 2e helft was misschien niet best, maar de strijd maakte een hoop goed. Het was zeker de moeite waard om er als supporter bij te zijn. Met 5 goals in 45 minuten kon dat ook niet anders.

Ondanks het puntverlies is Spirit nog steeds koploper, dankzij een beter doelsaldo dan VIOS. A.s. zaterdagvond de derby Spirit – West Frisia. Met live muziek na afloop in onze kantine ’t Houg. Tot dan!

De foto’s van deze wedstrijd zijn van Gerrit: ZAP – SPIRIT

ZAP – SC Spirit’30: 3 – 3
’34: 0 – 1 Joost Koenis
’46: 0 – 2 Luc Waardenburg
’52: 1 – 2
’77: 2 – 2
’79: 2 – 3 Joost Koenis
’91: 3 – 3

Deel dit bericht via: