Een mooie voetbalavond in Hoogkarspel. Gisteren stond de enige thuisderby voor Spirit op het programma die dit seizoen gespeeld wordt: Spirit – West Frisia. En zaterdagavond wedstrijden lijken altijd wel iets extra’s op te leveren voor het publiek. Zo ook gisteren.

Vreemd om Henk Spaan niet als coach langs de lijn te zien staan bij de tegenstander, maar om hem als toeschouwer tegen te komen in onze kantine. “Het went gauw hoor”, liet Henk lachend weten.

Hij zag zijn club na een kwartier op 0-1 voorsprong komen. Op het schot van een van de West Frisia spelers, leek Mike geen antwoord te hebben. Maar miraculeus sprong de bal binnenkant paal het veld weer in en leek het gevaar geweken. De bal werd weer voorgetrokken en uit de verwarring kon West Frisia de 0-1 maken.

Lang kon zij echter niet genieten van deze voorsprong. Spirit kwam enkele minuten later alweer langszij. De keeper redde in eerste instantie op het schot van Jordi, maar in de rebound kon Luc simpel binnenschieten. Met gebalde vuisten en een klein vreugdesprongetje vierde hij zijn goal. Jordi was daarna opnieuw dichtbij, maar nu bleken de vuisten van de keeper afdoende.

In de fase daarna had de West Frisia meerdere goede kansen, om opnieuw op voorsprong te komen. De juiste afwerking ontbrak echter. De één op één situatie met onze keeper Mike was de beste kans. Op slag van rust wist Roel de bal langs de paal binnen te schieten. Dat zijn de voetbalwetten, aldus een supporter langs de lijn: maak jij ze niet, dan doet de tegenstander dan wel…

Een 2e helft die rommelig was, niet goed was. De wedstrijd kabbelde voort met na 10 minuten een kleine opleving voor Spirit toen Luc werd vrijgespeeld, de achterlijn opzocht en vrijuit af kon gaan op de keeper. Niemand in de buurt, hij koos voor de korte hoek maar de keeper stond op de juiste plek.

West Frisia drong aan, leek beter in de wedstrijd te zitten. De 2-2 leek er eerder de komen dan de 3-1. Tot de 84 minuut. Het “iets-extra’s-van-de-zaterdagavond-periode” was aangebroken. Opnieuw wist West Frisia in een één op één situatie met onze keeper niet om te zetten in een doelpunt. In de tegenaanval die daarop volgde, liet Luc zien waarvoor hij was aangekocht. Hij slalomde de 16 van de tegenstander in, passeerde iedereen op zijn weg en drukte op het juiste moment af: 3-1 (zie de foto’s). Een wereldgoal, aldus voetbalkenner Gerrit Laan die hem dit eerder zag doen in zijn Andijk periode.

Enkele West Frisia supporters kozen ervoor om op dat moment huiswaarts te keren. Zelfs Gerrit Degeling zou het terrein al af zijn gelopen, de punten waren immers binnen. Wat kan er immers in de laatste 5 minuten nog gebeuren…. Heel veel! Terwijl Spirit zich al waande met een overwinning toonde West Frisia veerkracht door enkele minuten voor tijd de 3-2 te maken (onnodig balverlies) en in de laatste seconden van de 90e minuut, uit een corner, de 3-3. Blijdschap bij Spirit maakte plaats voor ongeloof. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Nog 1x veerde het publiek op toen een vrije trap in blessuretijd genomen mocht worden, maar de bal belandde niet eens voor doel. Spirit moest genoegen nemen met een 1 punt, daar waar het er 3 hadden moeten zijn. Volgens velen, zowel Spirit als West Frisia supporters, was een punt voor het team uit Enkhuizen meer dan terecht. Maar zuur blijft het aan onze zijde…

In ieder geval zijn wij vandaag nog koploper in 2A. Maar of dat aan het eind van de middag ook nog zo is?

De Spiritminuut is gewonnen door Bas van de Berg, de foto’s zijn van Gerrit: Spirit – West Frisia

SC Spirit’30 – West Frisia: 3 -3
’15: 0 – 1
’18: 1 – 1 Luc Waardenburg
’45: 2 – 1 Roel Botman
’84: 3 – 1 Luc Waardenburg
’87: 3 – 2
’90: 3 – 3

 

 

 

Deel dit bericht via: